”Nytt sjukhus för dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Blekingesjukhuset blir kvar i Karlshamn och Karlskrona.

Men det krävs stora investeringar för att rustas upp – och då kan en skattehöjning krävas.

Blekingesjukhuset är slitet och behöver moderniseras. Byggnadernas utformning bygger på hur vården såg ut för mer än 40 år sen. Men alternativet att bygga ett helt nytt sjukhus på en ny plats i Blekinge är inte aktuellt eftersom det blir för dyrt. Det meddelade landstingsledningen på en presskonferens i dag.

– Det skulle kosta landstinget minst 500 miljoner kronor årligen och det har jag svårt att se hur vi ska kunna finasiera, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Men trots att landstingsdirektören föreslår att nuvarande byggnader ska byggas om och rustas upp blir det ingen billig lösning. Intensiven och operation i Karlskrona behöver helt nya lokaler.

I operationssalarna håller inte bjälklaget att bära den nya tekniska utrustningen. Ett sådant bygge skulle kosta runt tre miljarder kronor och det kan kräva en skattehöjning.

– Vi kan inte spara oss till ett nytt iva och op. Det ligger underliggande att man måste hitta andra finanseringar och där är en skattehöjning en möjlighet, säger Peter Lilja.

Förutom stora upprustningar vill landstingsdirektören att jourcentralen och akuten i Karlshamn hamnar på samma ställe. Om det medför att Karlshamnsakuten stängs helt är oklart.

– Vi får titta på var den fysiska placeringen ska vara, säger Peter Lilja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.