Från vänster Lars Karlsson (C), Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M), Nils Ingmar Thorell (L) och Emma Stjernlöf (M). Foto: SVT

Landstingsskatten höjs med 60 öre

Uppdaterad
Publicerad

Höjd skatt med 60 öre. Det blev beskedet när landstingsalliansen presenterade sin budget för Region Blekinge.

Som SVT Nyheter Blekinge kunde berätta i förra veckan så höjer alliansen landstingsskatten för att rädda landstingets ekonomi. Skatten höjs med 60 öre.

– Om vi inget gör går landstinget med 120 miljoner kronor i underskott nästa år, säger Alexander Wendt (M).

En annan orsak till höjningen är det osäkra regeringsläget.

– Vi har idag ingen regering, och risken är stor att det läggs en budget utan statsbidrag. Det kan vi inte räkna med. Vi vet inte när regeringen kommer och måste agera utifrån den verklighet vi har idag.

Höjs vid årsskiftet

Den nya skattensatsen blir 12 kronor och 24 öre. För en person som tjänar 26000 kronor i månaden innebär det drygt 150 kronor extra i landstingsskatt.

Alexander Wendt säger att de planerar att sänka skatten igen när läget stabiliseras. Han misstänker att flera andra landsting kommer att följa efter med skattehöjningar. Skatten kommer att höjas från och med den 1 januari.

Sparkravet på 1,5 procent ligger kvar, förutom på primärvården och hälsovalet som undantas från nedskärningar. De ska också se över om politikerarvodena kan sänkas.

Öppnar närakuten

Planen för närakuten i Karlshamn ligger kvar. Och den ska vara öppen dygnet runt.

– Vårt besked ligger fast. Den ska öppna i slutet av 2019, säger Alexander Wendt.

Exakt hur det ska gå till ska verksamheten, alltså personalen, lämna förslag om när det gäller bemanning och teknik.

– Vi berättar vad, verksamheten berättar hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.