I vanliga fall brukar vårdpersonalen i Blekinge få ett besked om sommarens semesterveckor två månader i förväg. Men på grund av den rådande coronakrisen kommer årets besked en månad senare – i mitten av maj.
– Förhoppningen är att personalen ska få fyra sammanhängande semesterveckor under juni-september. Samtidigt måste vi ha en beredskap ifall läget förvärras, säger Jonas Kullberg, HR-direktör vid Region Blekinge.
Han berättar att regionen sedan länge erbjuder sina anställda ett så kallat sommarpaket, en kontant ersättning, om de väljer att skjuta på sin semester och arbeta under sommaren.
Vårdförbundet kritiskt
Gunilla Månsson, ordförande för Vårdförbundet i Blekinge, ser allvarligt på risken för en utebliven semester under sommarmånaderna för länets vårdpersonel.
– Våra medlemmar behöver återhämning för att orka med hela den här pandemin och den vanliga vård som behöver bedrivas.
Hon menar att Vårdförbundet länge har flaggat för att dåliga arbetsvillkor gör att erfaren personal väljer att lämna yrket.
– Vi kan se att arbetsgivaren har tömt hälso- och sjukvården på sina lager på skyddsutrustning, och lika tokigt har arbetsgivaren tömt sina lager på kunskap, vilket gör det ännu tuffare att bemanna den här perioden, säger hon.
Medveten om hög belastning
Jonas Kullberg är medveten om den höga belastning som finns på personalen inom vården.
– Men vi jobbar aktivt med arbetsmiljö, kompetensutveckling och våra anställningsvillkor, säger han.
Tror du att ett försenat semesterbesked kan bidra till ett sämre mående hos personalen?
– Det är klart att det kan störa ens planering att beskedet dröjer, men vad gäller det generella måendet är nog coronautbrottet i sig en större orosfaktor, säger Jonas Kullberg.
Hör mer i klippet ovan.