Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö om årets vaccinationer mot covid-19 i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Uppmaningen: Särskilt viktigt för de här grupperna att ta covidvaccin i år

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 mars inleds vårens vaccinationer mot covid-19 i Blekinge. Det är främst personer över 65 år samt övriga riskgrupper som rekommenderas att ta en påfyllnadsdos.

– Vaccinet har lite sämre effekt på de allra äldsta och därför behöver man upprepa vaccinationen lite oftare, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Nytt för i år är att personer över 65 år samt riskgrupper också rekommenderas att vaccinera sig mot pneumokocker, vilket är en bakterie som orsakar lunginflammation. Detta vaccin går att tas vid samma tillfälle som covidvaccinet. Dock ska det ha gått minst fem år sedan man senast fick vaccinet mot pneumokocker.

Hör mer om årets vaccinationer mot covid-19 i klippet ovan.

Detta gäller för dig:

80 år eller äldre, eller bor på ett särskilt boende för äldre

• Rekommenderas att ta en dos vaccin mot covid-19 i vår och ytterligare en dos i höst.

65-79 år, eller tillhör riskgrupp

• Rekommenderas att ta en dos vaccin mot covid-19 i höst men har möjlighet att ta en även nu i vår. Om du fick din påfyllnadsdos under september 2022 rekommenderas du att ta en dos även i vår.

50-64 år

• Rekommenderas att ta en dos vaccin mot covid-19 under perioden mars 2023 till februari 2024. Dock ska det ha gått minst nio månader sedan den senaste dosen och helst ska den tas inför den kommande höst- och vintersäsongen.

18-49 år

• Rekommenderas inte att ta ytterligare vaccin mot covid-19 under perioden mars 2023 till februari 2024. Möjligheten finns dock kvar att ta vaccinet om man vill.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet