Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicolas Westrup (SD), gruppledare i Ronneby. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Besked: SD i Ronneby vill ha plats i styret

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Ronneby är inte längre nöjda med sin vågmästarroll, utan vill istället sitta med i ett styre i kommunen. Det meddelar partiet efter ett möte under tisdagskvällen.

SD har sedan valet 2018 varit näst största parti i Ronneby, med en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

Men i samband med årets val har partiets gruppledare Nicolas Westrup (SD) gett oklara besked gällande om partiet vill fortsätta som vågmästare, eller istället ställa krav på att ingå i ett styre.

Valet 2022 Blekinge

Första möte under tisdagen

Under tisdagskvällen hölls därför ett möte i partiets nya fullmäktigegrupp, för att ta ett beslut om partiets roll kommande fyra år.

När SVT når Nicolas Westrup efter mötet meddelar han att partiet inte längre är nöjd med vågmästarrollen, utan istället vill ingå i ett styre.

– Det är det absolut bästa sättet att få fram vår politik, säger han.

Vill se styre med M, KD och L

Sedan valet 2018 har Ronneby styrts i minoritet av en allians bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, varav de sistnämnda meddelat att man inte vill styra tillsammans med SD.

Westrup säger till SVT att han hoppas på ett samarbete med M, KD och L.

– Även utan C har vi majoritet i kommunfullmäktige, säger han.

Varken Moderaternas gruppledare Roger Fredriksson eller Centerpartiets gruppledare Kenneth Michaelsson vill kommentera beskedet från SD.

– Vi för inte den typen av diskussioner i media. Just nu är vi i läget att sonderingen pågår, säger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet