Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas gruppledare Patrik Krupa kallar S-ordföranden Taman Abou Hamidan för politiskt omogen och menar att hon inte borde blivit nämnsordförande. Foto: SVT

Moderat försökte stoppa val av S-ordförande: ”Politiskt omogen”

Uppdaterad
Publicerad

När socialdemokraten Tamam Abou Hamidan skulle väljas till ordförande för utbildningsnämnden la Moderaterna ner sina röster. Gruppledare Patrik Krupa framförde motiveringen – kandidaten är politiskt omogen.

– Hade jag varit man och haft svensk bakgrund hade jag inte behövt höra en sådan kommentar, säger Taman Abou Hamidan.

Under måndagens kommunfullmäktige i Olofström la Moderaterna ner sina röster och gruppledare Patrik Krupa (M) gick upp i talarstolen och ifrågasatte socialdemokraternas nominering till ordförandeposten i utbildningsnämnden. Det här var Blt var först med att rapportera om.

Patrik Krupa (M) menar att Tamam Abou Hamidan (S) inte kan skilja på vad som är politiska uppdrag och vad som är verksamhetens uppdrag. Han tryckte bland annat på att hon lagt sig i vilka personer som ska anställas eller ges praktik inom olika verksamheter.

Valet 2022 Blekinge

– Hon saknar den demokratiska kompassen. Hon är inte mogen politiskt för det här uppdraget, säger Patrik Krupa (M) till SVT Nyheter Blekinge.

”Borde ta av offerkoftan”

Tamam Abou Hamidan (S) själv tror att hennes kön och bakgrund är orsaken till moderatledarens reaktion.

– På grund av min bakgrund måste jag alltid försvara mig. Samtidigt är det ju så att det är Socialdemokraternas post, ett annat parti har inte med detta att göra.

Patrik Krupa:

– Hon borde ta av sig offerkoftan. Det här har definitivt ingenting med hennes härkomst eller någonting sådant att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet