Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Kith Mårtensson (M) och Birgit Birgersson Brorsson (S) mer om kommande styret. Foto: Erik Lundmark/SVT

Nu väljs nya styret i Sölvesborg – efter stora protester

Uppdaterad
Publicerad

På måndag röstas det nya kommunstyret, S+M+C+SoL, formellt in för att styra Sölvesborg under den kommande mandatperioden. Omröstningen har föregåtts av protester, hatstormar och rena hot, och därför har den tidigarelagts.

Från början var planen att det nya styret skulle väljas på fullmäktigesammanträdet i december. Men beskedet att Moderaterna bryter med Samstyret och skapar ett nytt styre med Socialdemokraterna väckte så starka känslor över hela landet, att de har sett sig tvingade att tidigarelägga omröstningen till i dag.

– Vi hoppas att om bara den nya kommunstyrelsen är vald ska man inse att det är detta som väntar, säger Kith Mårtensson (M).

Valet 2022 Blekinge

”Inte överens om allt”

Att Moderaterna och Socialdemokraterna samstyr på kommunal nivå är allt vanligare i Sverige, men det är första gången det sker i Sölvesborg. Partiföreträdarna menar dock att de står nära varandra i många sakfrågor i kommunen.

– När vi satte oss och gick igenom vallöftena insåg vi att vi var överens om många frågor. Sedan är det klart att vi inte är överens om allt och då får vi kompromissa inom det nya styret. På det stora hela tror jag att det kommer bli friktionsfritt, säger Birgit Birgersson Brorsson (S).

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet