Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Joakim Svanhall, projektledare på Karlshamns kommun, om Väggabadets uttjänta bassänger. Foto: Jerker Hagman/SVT

Beskedet: Väggabadets inomhusbassänger utslitna

Uppdaterad
Publicerad

Inomhusbassängerna på Väggabadet är snart utslitna. Det visar sommarens undersökning av bassängernas skick. Alternativen är omfattande renovering eller ett nytt badhus. Det innebär nya miljonutgifter för Karlshamns kommun.

Förra året nyinvigdes Väggabadets utomhusanläggning efter att ha renoverats för 26 miljoner kronor. Men nu har det kommit ett nytt ovälkommet besked – att Väggabadets inomhusbassänger snart är uttjänta, något som BLT tidigare rapporterat.

– Bassängerna har uppnått sin livslängd. Alternativen är att förlänga livslängden genom att renovera eller att bygga nytt, säger Joakim Svanhall, som är projektledare på Karlshamns kommun till SVT Nyheter Blekinge.

Det var under sommaren som en undersökning gjordes av bassängernas skick. 25-metersbassängen är fortfarande tillfälligt stängd efter undersökningen.

Men den ska öppna igen i väntan på fortsatt utredning om hur problemen ska åtgärdas. Kommunen har nu några år på sig att väga mellan alternativen.

Ansträngd ekonomi

Det är i dagsläget oklart hur mycket det kostar att renovera bassängerna eller bygga ett nytt badhus. Men beskedet kommer i en tid när Karlshamns ekonomi redan är ansträngd.

Byggkostnaderna för kommunens storsatsning på etapp fem på Östra Piren har skenat från ursprungliga 300 miljoner kronor till 585 miljoner kronor. Samtidigt är kommunen i behov av att bygga både ett nytt vattenverk och en ny brandstation.

Finns det utrymme att renovera badhuset eller bygga ett nytt i det rådande ekonomiska läget?

– Det är upp till politikerna att besluta, säger Joakim Svanhall.

I ett första skede ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om pengar till en fortsatt utredning om skadorna på anläggningen inför ett framtida avgörande om renovering eller nybygge.

Se videon för att följa med till Väggabadet och höra om de uttjänta bassängerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.