Patrik Erixon, lärare i matte och fysik på Vägga gymnasieskola, tror att distansundervisningen kommer att gå bra. Foto: SVT

Beslut: Gymnasieelever skickas hem – undervisas på distans

Uppdaterad
Publicerad

Länets gymnasieskolor förbereder nu för distansundervisning efter coronautbrottet.

Beslutet berör tusentals elever – som nu ska undervisas hemifrån.

Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven på dagens presskonferens – och nu förbereder kunskapsförvaltningen i Karlskrona för hemundervisning.

– Vi aktiverar den plan som finns och försöker ställa om så snart som möjligt, säger Marina Eriksson, avdelningschef på kunskapsförvaltningen i Karlskrona.

Corona i Blekinge

Beslutet berör både gymnasieelever och studerande vid Vuxenskolan.

– Vi får se i vilken takt vi kan göra detta, om det ska göras i ämne för ämne, men jag tror inte att det ska vara något problem. Sedan återstår det en del praktiska delar som hur det blir med skolluncher exempelvis, säger Marina Eriksson.

Införs imorgon på flera skolor

Enligt Eriksson kommer skolorna inte att stänga – men eleverna ska inte vistas där.

– Men det är möjligt att vi exempelvis håller skolhälsan öppen, säger hon.

Även Ronneby kommun har planerat för att detta beslut skulle komma och följer regeringens rekommendation.

– Vi kommer inte ha några elever på skolan från och med imorgon, säger Ronny Mattsson, verksamhetschef gymnasieskola och vuxenutbildning.

Olivia Olsson och Rinesa Berbatovci, elever på Väggaskolan i Karlshamn, berörs av beslutet. Foto: SVT/Jerker Hagman

Undervisning på distans

I Ronneby berörs totalt närmare 2 000 studenter inom både gymnasiet och vuxenutbildningen.

– Vi har de lyckliga omständigheterna att vi redan har mycket studiearbete online och ligger väl framme med detta. Sedan är det mer utmaningar med hur vi ska göra med den flygtekniska utbildningen, naturbruksgymnasiet och gymnasiesärskolan, säger Ronny Mattsson.

Likaså följer Karlshamns och Olofströms kommun regeringens rekommendation.

– Vi kommer att gå över till distansundervisning från och med imorgon, säger Nils Andersson, rektor Väggaskolan.

– Nordenbergsskolans gymnasium, vuxenutbildningen samt yrkeshögskolan i Olofströms kommun ställer om till distansundervisning, skriver Patrik Håkansson, förvaltningschef i Olofström, i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Blekinge söker företrädare för alla Blekinges kommuner.

Detta gäller i din kommun

Karlskrona:

De kommunala gymnasieskolorna kommer att vara stängda på onsdag och eleverna får studiedag. Från och med torsdag kommer undervisningen införas på distans. Vuxenutbildningens utbildningar kommer från och med onsdag bedrivas på distans.

Olofström:

Nordenbergsskolans gymnasium, vuxenutbildningen samt yrkeshögskolan i Olofströms kommun ställer om till distansundervisning som gäller från och med onsdag.

Ronneby:

Som en förberedelse för att övergå till distansutbildning i gymnasieskolorna kommer onsdagen den 18 mars vara en studiedag. Studierna, i form av distansstudier, återupptas torsdagen den 19 mars. Vuxenutbildningen kommer att starta på distans från och med onsdag.

Karlshamn:

Distansundervisning införs för gymnasieeleverna från och med onsdag.

Sölvesborg:

SVT söker företrädare för Sölvesborg Bromölla kommunalförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet