Under onsdagen diskuterades patientavgifterna under regionfullmäktiges sammanträde. Foto: SVT

Regionrådet efter nederlaget: ”Kan behöva göra prioriteringar”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om att höja patientavgifterna i Blekinge stoppades under onsdagskvällens regionfullmäktige. SD, S och V röstade nej.
– Ingen anledning att räkna om budgeten men under året kan vi behöva göra prioriteringar, säger Lennarth Förberg (M), regionråd.

I Alliansens förslag till patientavgifter nästa år ingick att införa en enhetstaxa på 300 kronor, vilket skulle innebära att kostnaden för ett besök på vårdcentralen skulle fördubblas. En annan del i förslaget var att införa en ny patientavgift där även vård som utförs av sjuksköterskor eller undersköterskor avgiftbeläggs.

Men trots en politisk majoritet emot förslaget fick alliansen igenom det i regionstyrelsen. Under onsdagen var det dags att ta beslut om förslaget i regionfullmäktige.

– Höjningen gör att även sjuksköterskor och undersköterskor värderas för det arbete de gör, säger Emma Stjernlöf (M), under debatten.

– Med högkostnadsskyddet skyddar vi också de som har ett stort vårdbehov, säger hon.

Kritiserat förslag

Förslaget möttes av kritik från flera håll. Socialdemokraten Markus Alexandersson menade att det finns en risk att personer avstår från att söka vård och att underlaget visar att var femte patient inte kommer söka sig till vården.

– För de mest ekonomiskt utsatta spelar det roll, säger han.

Även Sverigedemokraterna kritiserade förslaget om att införa en ny patientavgift för vård av sjuksköterskor och menade att den kommer slå mot fattigpensionärer.

Under kvällens sammanträde i fullmäktige röstades förslaget slutligen ner av SD, S och V.

”Budgeten håller”

Alliansen hade räknat med att patientavgifterna skulle ge 42 miljoner i sin budget. Delar av det samlade förslaget röstades igenom (Se faktaruta) men vad de ger i pengar är för tidigt att säga.

Men enligt Lennarth Förberg (M) finns det ingen anledning att räkna om budgeten. Med en reserv på 50 miljoner går budgeten fortfarande ihop.

– Budgeten håller, vi kan börja arbeta efter den. Men en budget bygger på bedömningar och vi har en historia av att hälso- och sjukvårdsnämnden drar över. Om 2020 liknar tidigare år kommer det in kostnader vi inte har räknat med i budgeten och då måste vi prioritera, säger Lennarth Förberg.

Ändringar i patientavgifterna nästa år

Visa
  • Högkostnadsskyddet höjs till 1150 kronor nästa år.
  • Glasögonbidraget höjs med 300 kronor för barn upp till 8 år.
  • Ersättning kommer tas ut för kostnaden att sända begärd handling till mottagare.
  • Patienter som tvångsvårdas inom psykiatrin ska avgiftbefrias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer