Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) anklagas för jäv. Foto: Henrik Friberg/Jennifer Alm

Beslut om pirenbygget tas om – kommunalråd anklagas för jäv

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om utökad borgen på 130 miljoner för bygget av etapp fem på Östra Piren i Karlshamn har överklagats, och kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) anklagas för jäv.

Det var den 9 juni som kommunstyrelsen i Karlshamn tog beslutet om att fortsätta bygget av etapp fem på Östra Piren i Karlshamn, trots en fördyrning på 130 miljoner kronor.

Nu har beslutet överklagats till förvaltningsrätten, och kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) anklagas för jäv, vilket  BLT var först att rapportera om.

– Jag finns inte med i bolaget som begärde pengarna. Min bedömning hittills är därför att jag inte är jävig. Men hade vi haft diskussionen innan vi röstade hade jag valt att lämna, säger Per-Ola Mattson (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Bengt-Olof Dike har överklagat beslutet, som nu ska rivas. Foto: Jennifer Alm/SVT

”Sammanflätat med bygget”

Anledningen är att det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter, som ansvarar för bygget och beviljades den ökade borgensramen, har en nära koppling till Netport Science Park AB, vars uppdrag är att utveckla området.

– Per-Ola Mattsson borde ha avstått från att delta i röstningen, när han är ordförande i Netport, som är så sammanflätat med det här bygget. Det står ju i kommunallagen att varje politiker har ett eget ansvar att göra det. Det är viktigt att det utreds eftersom besluten ska gå rätt till. Jag anser att det behövs en juridisk bedömning, säger Bengt-Olof Dike som överklagat.

Nytt beslut i början av augusti

Per-Ola Mattson (S) meddelar nu att beslutet kommer rivas upp i början av augusti och sedan kommer ett nytt beslut att tas.

– Vi har valt att kalla till ett extra kommunstyrelsesammanträde den 23 juli, sen kommer det bli ett extra möte i kommunfullmäktige den 3 augusti. Vid dessa tillfällen kommer det gamla beslutet att rivas upp och ett nytt att tas. Ingen från Karlshamnsfastigheter eller Netport kommer vara närvarande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.