Foto: TT

Beslut om ny konstpolicy i Sölvesborg skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen skulle fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg beslutat om en ny konstpolicy.

Men beslutet stoppades – och skjuts upp.

När Samstyret under 2019 skulle besluta vilken konst som skulle köpas in i kommunen togs beslutet att undvika ”utmanande samtidskonst” till förmån för ”klassisk och tidlös” sådan. Beslutet skapade debatt kring politikers inflytande över kommunala konstverk.

Nu har förvaltningen på uppdrag av fritids- och kulturnämnden tagit fram en ny konstpolicy. Enligt Sydöstran handlar den nya policyn om att man ska köpa in även samtida konst. Det ska också vara formulerat att det är tjänstemän och inte politiker som ska ta beslut om vilka konstverk som köps in till kommunen.

”Ett missförstånd”

Policyn fanns på fritids- och kulturnämndens dagordning under torsdagens möte men plockades bort av Sverigedemokraterna rapporterar Sydöstran.

– Det är ett missförstånd att den konstpolicyn kom upp på dagordningen, samtidigt tycker jag det är föredömligt och hederligt av nämndsordförande Karolina Widerberg (SD) att hon låtit utredningen fortlöpa så att det nya styret kan få ta ställning till den när de tar över, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD), till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.