Karlshamns kommun får nej på sin ansökan om att bli leverantör hos Arbetsförmedlingen. Det beslutet togs på onsdagen. Foto: Towe Olsson/SVT

Beslutet: Kommunen får nej till egen arbetsförmedling

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommun får inte starta en egen arbetsförmedling. Det beskedet ger den statliga Arbetsförmedlingen i dag.

Arbetsförmedlingen har nu prövat Karlshamns kommuns ansökan om att få bli leverantör till dem när det gäller matchningstjänsten Rusta och matcha, vilket i praktiken handlar om att kommunen vill driva en egen arbetsförmedling.

I dag meddelar den statliga myndigheten att Karlshamns ansökan inte godkänns. Anledningen är att ansökan inte uppfyller alla krav.

– Vi gör endast en upphandlingsrättslig bedömning utifrån kraven i tjänsten när en kommun ansöker om att bli leverantör, det görs alltså ingen särskild bedömning av kommuner jämfört med vilken annan leverantör som helst, säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

”Vi tar inte ställning i den frågan”

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har rapporterat har flera privata jobbförmedlingsaktörer protesterat mot kommunens planer på att starta en arbetsförmedling i syfte att att tjäna pengar. Aktörerna menar att om kommunen hade startat en egen arbetsförmedling hade det lett till att de måste stänga ner sina verksamheter i Karlshamn.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, har även sagt att kommunen bryter mot kommunallagen om de skulle driva en egen arbetsförmedling.

– Det råder delade meningar mellan branschorganisationer och kommuner, inklusive SKR – Sveriges Kommuner och Regioner, om det är förenligt med kommunallagen att kommuner kan bli leverantörer till Arbetsförmedlingen, men detta får prövas i förvaltningsrätten och vi tar inte ställning i den frågan, säger Martin Kruse på Arbetsförmedlingen.

Karlshamns kommuns ansökan har tidigare överklagats till Förvaltningsrätten i Växjö av en Karlshamnsbo.

Fritt fram att ansöka på nytt

Kommunen kan på nytt ansöka om att få bli först i Sverige att driva en egen arbetsförmedling. Hans G Larsson, tillförordnad presschef på Arbetsförmedlingen, förklarar dock att kommunen inte kan komplettera sin befintliga ansökan, utan då måste de börja om på ruta ett.

– Som det ser ut just nu har vi en handläggningstid på en och en halv månad, säger han.

Kommunen: Vi får se hur vi går vidare

Valdemar Rusch, verksamhetschef för arbetsmarknad på Karlshamns kommun, har precis fått beslutet från Arbetsförmedlingen när SVT Nyheter Blekinge når honom.

– Jag har knappt hunnit läsa beskedet och vi måste läsa igenom beslutet ordentligt innan vi vet hur vi går vidare.

Kommer ni att ansöka på nytt?

– Det vet jag inte i dagsläget, det måste vi diskutera med vår förvaltningschef och nämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.