Bevattningsförbud i två Blekingekommuner

Publicerad

Det råder nu bevattningsförbud i både Karlshamn och Sölvesborg. Trädgårdsbevattning med slang och vattenfyllning av pooler är exempel på sådant som inte är tillåtet.

Minst 13 kommuner i landet har infört bevattningsförbud – och två av dem finns i Blekinge. Det är ovanligt många för årstiden, menar sakkunniga.

För en vecka sedan infördes bevattningsförbud i Sölvesborgs kommun, eftersom det där är brist på vatten. Och i går gick även Karlshamns kommun ut med samma förbud.

– Vi behöver hjälpas åt för att spara på vattnet eftersom vattenverket vid Långasjönäs går på full kapacitet och vi har trots det svårt att hålla nivån i våra vattentorn som fungerar som vattenreservoarer. Kommunens vattenförbrukning är alltså på väg att bli högre än produktionen, vilket ju är en ohållbar situation, säger Karlshamns VA-chef Marika Mårtensson i ett pressmeddelande.

Under bevattningsförbudet, som gäller tills vidare, är det exempelvis inte tillåtet att utföra trädgårdsbevattning med slang eller att vattenfylla pooler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.