Foto: Martin Lindeborg/Svenska kyrkan

Efter kyrkobråket i Karlskrona – biskopen utreder kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Johan Tyrberg kallar nu in extern hjälp för att skapa sig en klarare bild av konflikterna i Karlskrona.

Kontraktsprost Pamela Garpefors hålls utanför.

– En person som är en del av problemen kan inte lösa upp dem, säger biskopen.

Biskop Johan Tyrberg i Lund agerar nu för att utreda omfattningen av kritiken mot ledningen i Karlskrona-Aspö pastorat. SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage avslöjat personalflykt och alarmerande låga resultat i de arbetsmiljöundersökningar som genomförts. Mycket av kritiken har landat på kyrkoherde Pamela Garpefors och hennes partner – kanslichefen Per Gustafsson. Parets relation har av flera källor med insyn i verksamheten beskrivits som en bärande förklaring till missnöjet inom pastoratet.

Goda kunskaper

Nu vill biskop Johan Tyrberg gå till botten med arbetsmiljöproblematiken i Karlskrona. Men det blir inte Pamela Garpefors – som i egenskap av kontraktsprost normalt sett är stiftets representant i pastoratet  – som han vänder sig till.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Min kontaktperson blir från nu en pensionerad präst som har goda kunskaper om kyrkans verksamhet i östra Blekinge. Personen ska fungera som stöd och genom samtal och intervjuer försöka bringa en större klarhet i vad problemen bottnar i, säger Johan Tyrberg, som inte vill uppge vem personen är.

– Vi träffas först under onsdagen.

Det är i dagsläget två ärenden som biskopen vill skaffa sig ytterligare kunskaper kring: dels situationen inom stadsförsamlingen, dels kyrkans eventuella roll och inblandning i turerna kring kärleksparet Ulla Simonssons och Hamzeh Dalis kamp för att få gifta sig.

Pamela Garpefors namn förekommer i båda dessa fall.

– Det är svårt att hantera problem för den som själv är inblandad. En person som är en del av problemen kan inte lösa upp dem, säger Johan Tyrberg.

Jobbar för en lösning

Det är i nuläget oklart hur länge den tillfälliga kontakten i Blekinge ska fungera som länk mellan stiftet och kyrkan i Karlskrona.

– Jag vet att det arbetas för att komma till rätta med situationen och jag är övertygad om att man hittar en lösning framåt. Ytterst är det kyrkorådet som är arbetsgivare och har det ansvaret, säger han.

Vad kan du göra?

– Skulle det visa sig att situationen kräver det kan jag öppna ett tillsynsärende och agera på det sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet