Foto: Martin Lindeborg/ SVT

Så vill biskopen lösa kyrkobråket i Karlskrona

Publicerad

Det blir biskopens pensionerade kaplan Per Arne Joelsson som får i uppdrag att reda ut kyrkoturbulensen i Karlskrona.

Som första insats ska han prata med den kritiserade kyrkoherden Pamela Garpefors.

En bred utredning som skulle gå till botten med arbetsmiljöproblemen inom Karlskrona-Aspö pastorat är vad biskop Johan Tyrberg i Lund tidigare efterlyst. Och efter att det riktats öppen kritik mot ledningen efter omfattande personalflykt och utbredda arbetsmiljöproblem kopplade biskopen in extern hjälp för att få en tydlig bild av problematiken.

Men hittills har varken ledningen eller personalen träffat biskopens externa utredare – den tidigare kaplanen Per Arne Joelsson.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Han har tackat ja till att vara min kontaktman och ska träffa Pamela. Därefter ska han meddela mig om han är beredd att gå vidare för att lösa situationen. Om han känner att det finns förutsättningar ska han naturligtvis också prata med annan personal, säger Johan Tyrberg. 

Vad händer om Joelsson tackar nej?

– Då får jag återkomma med en annan åtgärd.

Tvekar inför uppdraget

Det är två ärenden som Joelsson tar med sig till mötet med kyrkoherden. Dels det utbredda missnöjet med ledningen i pastoratet, dels kyrkans eventuella inblandning i fallet med kärleksparet Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis.

– Per Arne är erfaren och kunnig och jag hoppas att det ska ge oss en klarare bild av situationen i Karlskrona, förklarar Johan Tyrberg.

Joelsson själv bekräftar att han fått ett uppdrag av biskopen, men känner sig tveksam inför det arbete som väntar.

– Ska det här diskuteras i media så vet jag inte om jag vill vara med.

Senare i veckan ska det hållas ett sedan tidigare planerat arbetsmiljömöte med samtliga fackförbund och ledningen i pastoratet.

– Det ska bli synnerligen intressant vad som framkommer där. Det är av stort intresse för mig, säger Johan Tyrberg.

Under tiden situationen i Karlskrona utreds fungerar Henrik Lindén, i dag kyrkoherde i Karlshamn, som tf kontraktsprost och ersättare för Pamela Garpefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet