Foto: SVT/TT

Löfven sitter kvar – så tycker länets riksdagsledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Manhammar (S) välkomnar resultatet.

Annicka Engblom (M) är besviken på de förra allianskollegorna.

Det är två reaktioner efter dagens statsministeromröstning i riksdagen.

Det tidigare S-kommunalrådet Heléne Björklund har fått en turbulent höst som debutant i riksdagen. Först i dag – och en bred mittenöverenskommelse senare – kunde Stefan Löfven formellt utses till statsminister.

– Jag har förståelse för att många säkert har uppfattat turerna här som en cirkus. Men jag tycker faktiskt att många ansträngt sig för att hålla sina löften till väljarna. Vi befinner oss i ett svårt läge och då kanske inte kan bli nöjda med alla delar i en uppgörelse, säger hon.

Trots att det mesta inför dagens omröstning pekade på att Löfvens plan skulle hålla vågade Heléne Björklund inte ta ut någon seger i förskott.

– Nej, ingenting är klart förrän det är klart. Och jag är lite skrockfull av mig. En sådan här dag vill man inte försova sig eller komma försent.

Hur ser du på dagens beslut?

– Det känns historiskt. Jag fick vara med att skriva historia i dag och det känns speciellt.

”Känner stor sorg”

Annicka Engblom (M) som i dag röstade nej till Stefan Löfven som statsminister för tredje gången, tror inte att regeringen kommer hålla i fyra år framåt.

– Jag håller det inte för otroligt att vi kommer gå till val innan 2022. Jag tror inte att den här regeringen kommer hålla särskilt länge, säger hon.

– Det är inget starkt regeringsunderlag. Den så kallade januariöverenskommelsen hotas av både Vänsterpartiet och Centerpartiet och Liberalerna. Det är inte vad Sverige behöver. Jag ser med oro på framtiden.

Vad tänker du om att regeringsbildningen har splittrat alliansen?

– Det är bara att gratulera Stefan Löfven och partierna till vänster som har haft det här som målsättning länge. För egen del känner jag stor sorg. Jag har under mina snart 20 år som aktiv politiker bara arbetat med alliansen, både lokalt och på riksnivå, säger Annicka Engblom.

Annicka Engblom (M), riksdagsledamot från Blekinge ser med oro på framtiden. ”Det är en svag situation och inte vad Sverige behöver”, säger hon efter statsministeromröstningen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.