Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saneringsledaren Sara Stenbeck berättar att vistelseförbudet hävs längs kusten vid Lörbyskog, Djupekås och Spraglehall. Områden i rött har fortfarande vistelseförbud – och oljesaneringen fortsätter. Foto: SVT och länsstyrelsen

Efter oljekatastrofen: Fritt fram vid fler delar av kusten

Publicerad

Från och med fredag är vistelseförbudet hävt längs fler delar av kusten i Sölvesborg. Det handlar om sträckorna vid Lörbyskog, Djupekås och västra Spraglehall.

Men områden förbjudna att beträda finns kvar. Och oljesaneringen fortsätter.

Oljesaneringen har pågått ända sedan i oktober, då fartyget Marco Polo gick på grund och läckte ut ungefär 60 000 liter tjockolja i Hanöbukten. I början av mars lättade oljerestriktionerna första gången sedan grundstötningen.

Då hävdes vistelseförbudet mellan Hörvik och Krokås samt mellan Norje och Pukavik. På fredagen var det dags för nya lättnader. Sedan i dag är det tillåtet att vistas vid kusten längs Lörbyskog, Djupekås och västra Spraglehall.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Från början sträckte sig vistelseförbudet två och en halv mil längs Sölvesborgs kust. Det har vi släppt i omgångar och nu återstår cirka en mil som är förbjudna att beträda, säger oljesaneringsledaren Sara Stenbeck.

Saneringen fortsätter

Samtidigt fortsätter oljesaneringen, just nu består arbetslaget av cirka 50 personer.

– Det förekommer fortfarande olja i varierande mängd och det kommer upp mer från havet, säger Sara Stenbeck.

När det är helt färdigsanerat är oklart.

– Det finns ingen som kan svara på det, säger Sara Stenbeck.

I klippet: Följ med till Sölvesborg där vistelseförbudet på fler kuststräckor hävdes idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet