Amanda Ilestedts bästa minne från Blekinge är när hon tillsammans med Sölvesborg GoIF kom två i en cup i Holand. Foto: TT

Blekingar i OS: Amanda Ilestedt

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår OS i Tokyo och av de 138 idrottarna i den svenska truppen kommer fyra stycken från Blekinge. Fotbollsspelaren Amanda Ilestedt från Sölvesborg vill gärna fixa en ny medalj till sitt prisskåp.

Åtta år har gått sedan Amanda Ilestedt debuterade i landslaget och hon har ofta förekommit i landstrupperna men oftast som reserv. Inför OS i Japan är hennes roll större och Ilestedt har oftast fått starta i matcherna det senaste året. Dessutom saknas mittbackskollegan Nilla Fischer i truppen denna gång.

– Jag ska spela mitt spel och får jag spela ska jag använda det fysiska. Sedan även vara med på fasta situationer, både offensivt och defensivt. Det är ingen hemlighet att vi vill vara med och slåss där uppe.

Ilestedt var inte en av de 18 spelarna i förra OS-truppen när Sverige under Pia Sundhages ledning tog sig till en OS-final där Tyskland blev för starkt. Hon var däremot på plats i Rio de Janeiro som reserv, utan chans till speltid.

Klart med ny klubb

Sedan 2016 har det blivit fyra säsonger i tyska Bundesliga med Turbine Potsdam och Bayern München. Den gångna säsongen avslutades med en ligatitel och nyligen blev det också officiellt att Ilestedt är klar för Paris Saint-Germain.

Moderkubben är Sölvesborgs GoIF och under sommaren har Ilestedt hunnit med att besöka hemorten där föräldrarna bor.

– De har en stuga i Småland så det har varit lite pendling mellan men det har varit väldigt skönt att få vara hemma och träffa familjen

Hör mer om Amanda Ilestedt och hennes OS-resa i klippet.

Amanda Ilestedt

Ålder: 28 år

Född: Sölvesborg.

Sport: Fotboll.

Klubb: Paris Saint-Germain.

Meriter: 41 landskamper (4 mål), 4 SM-guld med Rosengård, guld på U19-EM 2012, ligatitel med Bayern München 2021.

Tidigare OS: 2016 (reserv, spelade ej).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.