Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Falck kan få spela lag-EM på hemmaplan om två år. Foto: TT

Blekingar i OS: Mattias Falck

Publicerad

Den 23 juli startade OS i Tokyo, av de 138 idrottarna i den svenska truppen kommer fyra stycken från Blekinge. Bordtennisspelaren Mattias Falck från Karlskrona har drömmar om en ny medalj.

Han var med redan för fem år sedan i Rio de Janeiro. Men då hette Mattias Falck fortfarande Karlsson i efternamn och fick spela några matcher i lagturneringen där Sverige åkte ut i kvartsfinalen mot Sydkorea.

Ett tidigare

Sedan dess har han klättrat från att ligga kring 40-strecket på världsrankningen till att de två senaste åren inte varit sämre än världsnia när varje månad summeras.

– Jag har varit på plats på ett OS en gång och tror det kan vara bra. Det är alltid lite annorlunda och lite större så det är perfekt att ha i bagaget. Det var lite annorlunda med mycket folk i en stor OS-by, med detta blir det lite mindre rörlighet, säger Falck.

2019 kom karriärens stora fullträff när han tog sig till VM-final mot den regerande OS-mästaren Ma Long som vann med 5–1 i set. Sedan dess har Falck bland annat tagit ett EM-brons, men fjolåret blev upphackat med inställda tävlingar.

Drömmar om medalj

Inför OS finns ändå hopp om en ny topplacering för Karlskronasonen.

– Det är lite annorlunda tankar inför detta OS och det är klart att jag åker dit för att fajtas om medaljerna. Det tycker jag är rimligt, men det finns många bra spelare där Kina har sina spelare i singel men andra spelare också som kan ha sin dag, säger han.

Hör mer om Mattias Falck och hans OS-resa i klippet.

Mattias Falck

Ålder: 29 år (910907)

Född: Augerum i Karlskrona kommun

Sport: Bordtennis

Klubb: Werder Bremen

Meriter: VM-silver i singel 2019, VM-brons i lag 2018, EM-silver i dubbel 2012, EM-brons i dubbel 2015, EM-brons i dubbel 2016, EM-silver i mixed 2016, EM-silver i dubbel 2016, EM-silver i dubbel 2018, EM-brons i lag 2019, EM-brons i singel 2020.

Tidigare OS: 2016

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.