Patricia Strenius lyfte hem ett EM-guld 2018. Foto: TT

Blekingar på OS: Patricia Strenius

Publicerad

Den 23 juli startar OS i Tokyo av de 138 idrottarna i den svenska truppen kommer fyra stycken från Blekinge. Tyngdlyftaren Patricia Strenius från Karlskrona tror på en placering bland de åtta bästa.

Det har gått snabbt för Patricia Strenius som började med tyngdlyftning först 2015. Innan dess hade hon mest hållit på med friidrott men den nya sporten passade henne utmärkt.

Höll på med friidrott

Utvecklingen var så stark att hon tre år senare gick och tog EM-guld i Bukarest i 69-kilosklassen efter att ha klarat 230 kilo. Det var dessutom det första svenska EM-guldet sedan 1949 då Arvid ”Starke Arvid” Andersson tog titeln.

– Det var en jättestor grej eftersom jag började 2015. Att sedan gå in och vinna ett EM-guld var fantastiskt. När jag höll på med friidrott var det kanske där man tänkte sig att det skulle bli OS, säger Strenius.

Familjemedlem med OS-meriter

Efternamnet klingar kanske bekant för storebror Patrik Strenius tillhörde Sverigeeliten på 90-talet och var med när det blev en femteplats på 4x100 meter i Atlanta 1996.

Patricia Strenius växte upp i Karlskrona men har de senaste åren varit baserad i Stockholm.

– Om jag lyfter som jag bör göra så tror jag absolut att jag placerar mig på topp åtta. En dröm hade varit att få en placering bland topp fem men då måste jag verkligen lyfta på det yttersta och bästa jag gjort.

Hör mer om Patricia Strenius och hennes OS-resa i klippet. Under veckan kommer samtliga delar i serien om Blekingar i OS att publiceras.

Patricia Strenius

Ålder: 31 år (891123).

Född: Karlskrona.

Sport: Tyngdlyftning (76-kilosklassen).

Klubb: Nordic AK.

Meriter: EM-guld 2018, EM-brons 2019.

Tidigare OS: Debutant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.