Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Hansson, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen i Blekinge, hoppas att nya åtgärder ska minska utsläppen. Foto: SVT

Blekinge ett av fem län med ökade koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att Blekinge var ett av fem län i landet där den årliga utsläppsutvecklingen av koldioxid stigit. 0,2 procent låg ökningen på och länsstyrelsen hoppas att utsläppen ska minska.

Det är Sveriges Natur och Newsworthy som sammanställt de senaste siffrorna över koldioxidutsläppen som kommer från 2018. Siffrorna visar att fem län i landet hade stigande siffror under perioden 2015–2018 där Blekinge var ett av dessa.

Länets ökning låg på 0,2 procent medan Norrbotten (5 procent), Uppsala (1), Västerbotten (0,6) samt Västmanland (0,2) var övriga med stigande siffror. Ulf Hansson som är klimat- och energistrateg på länsstyrelsen i Blekinge har noterat utvecklingen och säger att utsläppen måste minska kraftigt.

Personbilstransporter orsakar utsläpp

– Tyvärr har det inte gått ner så fort som vi vill. Tittar man längre tillbaka har utvecklingen varit positiv, men det blev en liten platå där och rent av uppåt något år, säger han.

I Blekinge är det framför allt inrikestransporter som leder till utsläpp då 46,3 procent av koldioxidutsläppen kom därifrån under 2018.

– Det är personbilstransporter inte minst, så det gäller att rikta in de åtgärder vi kommer att ta fram i ett nytt åtgärdsprogram mot att få fler att främja gång, cykel- och kollektivtrafik, säger Ulf Hansson.

”Ändra bränslen inom sjöfarten”

Utrikessjöfart och utrikesflyg är de största sektorerna efter inrikestransporter med 16,1 procent respektive 15,1 procent.

– Även där finns diskussioner om att ändra bränslen inom sjöfarten. Det finns möjligheter att åtgärda även den sidan, säger Ulf Hansson.

Inrikestransporter: 46,3 procent

Utrikessjöfart: 16,1 procent

Utrikesflyg: 15,1 procent

Arbetsmaskiner: 7,9 procent

Industri: 5,3 procent

Uppvärmning av bostäder och lokaler: 5 procent

El och fjärrvärme: 2,7 procent

Produktanvändning: 1,2 procent

Jordbruk: 0,3 procent

Avfall: 0 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet