Tidigare har endast flickor vaccinerats mot varianter av HPV som kan orsaka cancer. Foto: NTB scanpix/TT

Blekinge först i Sverige med HPV-vaccin för pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Pojkar i Blekinge blir först ut i landet att vaccineras mot HPV-virus. Det beslutet tog Region Blekinge under torsdagen.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge fattade under torsdagen beslut om att införa HPV-vaccinering av pojkar i årskurs 5-6. Det är ett vaccin mot ett virus som kan öka risken för vissa cancertyper.

Blekinge blir först i Sverige att ge vaccinet även till pojkar. Vaccination mot HPV har tidigare erbjudits flickor, i första hand mot livmoderhalscancer.

– När en av tre får cancer har vi inte tid att invänta regeringen som valt att avvakta. Blekinge blir nu först i Sverige att HPV-vaccinera pojkar, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan HPV-infektioner kopplas till en rad cancerformer som drabbar både kvinnor och män. Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av HPV-relaterad cancer. Bland män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer