Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Stort stöd för HPV-vaccin till pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Flickor har fått HPV-vaccin – som motverkar olika typer av cancer – sedan 2012. Folkhälsomyndigheten vill även att pojkar ska få det och förslaget får stort stöd.

– Det är en jämställdhetsfråga, säger skolsköterskan Camilla Rönningås i Ånge.

Av 52 remissvar som kommit till Folkhälsomyndigheten angående vaccin till pojkar tycker övervägande andel att det är en god idé.

– Vi ser generellt sett ett stort stöd för förslaget, säger Adam Roth på Folkhälsomyndigheten.

Cancer som drabbar män

Och inom skolhälsovården i Ånge välkomnar man förslaget.

– Det finns också cancerformer som är relaterade till HPV som drabbar män. Jag ser det som en jämställdhetsfråga, säger skolsköterskan Camilla Rönningås på Minervaskolan.

Få invändningar

Vaccin mot humant papillomvirus (HPV) började erbjudas till flickor, som en del i det allmänna vaccinationsprogrammet 2012. I somras föreslog Folkhälsomyndigheten att vaccinet även ska erbjudas till pojkar.

Under sensommaren och hösten har allmänheten, organisationer och intressenter kunnat tycka till om förslaget. 42 av de inkomna svaren tillstyrker förslaget eller har inget att invända.

En bestrider förslaget och tre har specifika synpunkter, men yttrar sig inte över förslaget i stort. Sju avstår från att svara eller svarar att de inte har några synpunkter.

Spridning minskar om fler vaccineras

– Vi har fått enstaka synpunkter på saker som vi ska omformulera och det har vi gjort, säger Adam Roth.

HPV-infektioner kopplas till en rad cancerformer och man uppskattar att över 300 män och över 700 kvinnor drabbas av HPV-relaterad cancer i Sverige varje år. Enligt Folkhälsomyndigheten skyddas visserligen pojkar redan delvis eftersom flickor vaccineras.

Men de menar att vaccination av pojkar ökar skyddseffekten mot cancer ytterligare. Pojkar får då också ett direkt skydd mot HPV-relaterad sjukdom, men det förväntas även att ovaccinerade pojkar och flickor får ökat indirekt skydd genom att spridningen av viruset minskar. 

Regeringen ska fatta beslut

Underlaget kring vaccin för pojkar har skickats till regeringen för beslut.

– Det är upp till regeringen att bestämma när de tar beslutet, vi vet inte. Men blir det ett ja ska ju vaccinet först upphandlas, säger Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

FAKTA: Humant papillomvirus

Humant papillomvirus är en mycket smittsam sexuellt överförbar infektion. HPV är en grupp virus som omfattar mer än 200 olika typer.

HPV-typerna 16 och 18 är de vanligast förekommande högrisktyperna för cancer och orsakar omkring 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

HPV-infektionen är symtomfri och läker oftast ut av sig själv. HPV-infektionen kan också bli kronisk och vissa HPV-typer kan efter många år ge upphov till olika typer av cancer. Livmoderhalscancer är den vanligaste HPV-relaterade cancerformen. Hos män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

HPV kan också orsaka vanliga hudvårtor samt könsvårtor som också kallas kondylom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.