Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I åtta år har regeringen jobbat mot att hela Sverige ska ha stabil mobiltäckning. Hör om målet och civilminster Erik Slottners (KD) svar på misslyckandet. Foto: SVT

Regeringen nådde inte målet om mobiltäckning i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hela Sverige skulle ha tillgång till stabila mobila tjänster 2023, enligt regeringen – ett mål som man misslyckades med att nå.

2016 presenterade regeringen en bredbandsstrategi. Där var målet att alla svenskar ska ha tillgång till snabbt bredband i hemmet 2025.

Ett delmål i strategin var att det ska finnas stabil mobiltäckning överallt ”där man normalt befinner sig” i Sverige 2023.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

Enligt en rapport från PTS når mobiltäckningen 95 procent av de ytor där människor normalt befinner sig. Det är främst längs större vägar och högtrafikerade järnvägar som täckningen saknas.

Bristen finns bland annat i den lilla byn Naggen i Västernorrland. Se när SVT:s reporter försöker ringa därifrån.

Civilministerns skriftliga svar till svt västernorrland

”Målen i bredbandsstrategin fastslogs år 2017 och det är kommersiella aktörer som bygger ut mobilnäten. Målet för god mobiltäckning 2023 uppnåddes inte. Det har däremot skett mycket på kort tid. Under 2022 nåddes knappt 6 av 10 hushåll av 5G. Nu nås 9 av 10 hushåll, vilket är en kraftig ökning på kort tid. Skillnaden mellan glesbygd och tätort fortsätter dessutom att minska. Vi ser nu att det finns ett ökat behov av mobiltäckning och högre kapacitet i näten. Det återstår att se om den kraftiga utbyggnad som de kommersiella aktörerna nu genomför matchar detta ökande behov. Regeringen och Post- och telestyrelsen (PTS) bevakar utvecklingen noga.

Som nämndes i det tidigare svaret ställde Post- och telestyrelsen täckningskrav, så att det ska bli täckning på fler platser än där det är täckning idag. Fler kommer därmed att få mobiltäckning genom nya mobilmaster. PTS ställde även ett krav som ska förbättra mobiluppkopplingen kring järnvägar.

För de som saknar möjlighet till uppkoppling från marknadsaktörer finns det stöd från PTS, exempelvis genom att kopplas upp via satellit eller andra alternativ. Priset på satellit har dessutom minskat, vilket är positivt för de som saknar uppkoppling.

Vi jobbar aktivt med den nya strategin för konnektivitet, som är en del av den större digitaliseringsstrategin.” – civilminister Erik Slottner (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västernorrland i Ånge – glesbygdens överlevnad

Mer i ämnet