Blekinges tillväxt har minskat med fem procent de senaste nio åren. Foto: TT

Blekinge i botten – har sämst tillväxt i landet

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge hamnar i botten i landet när det gäller den regionala tillväxten. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som tidningen Dagens Samhälle sammanställt.

Tidningen Dagens Samhälle har tittat på utvecklingen i länen i landet från åren 2008 till 2017 och under de nio åren har Blekinges ekonomi minskat med fem procent.

– Det är ledsamt att vi ligger så illa till. Jag tror inte det är uppenbart för alla att det även i södra Sverige finns regioner som har problem med tillväxten, säger Lennart Förberg (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden region Blekinge till Dagens Samhälle.

Ligger avlägset

Lennart Förberg tror att Blekinges geografiska läge kan vara anledningen till att tillväxten minskar.

– Vi ligger lite avlägset till längst ned i sydöstra Sverige. I kilometer räknat är det inte långt från storstadsregionerna Malmö, Köpenhamn eller till Kalmar. Men i restid är det långt. Och det beror på brister i infrastrukturen, säger han till tidningen.

Finanskrisen påverkade

Regionchef Anders Borgehed menar också att finanskrisen 2009 slog hårt mot industrilän som Blekinge och att det har tagit tid att återhämta sig.

Sedan landstinget Blekinge blev Region Blekinge har frågor om den regionala utvecklingen flyttats från tjänstemän till politiker och nu ska regionen börja arbeta med just detta.

– En av våra absolut viktigaste uppgifter blir att öka innovationskraften och tillväxten i Blekinge, säger Lennart Förberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.