Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Erika Augustinsson, innovationsstrateg vid Region Blekinge, om hur Stumholmen i Karlskrona kan bli bättre rustat mot klimatrisker. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Europeiskt samarbete ska rädda Blekinge från klimatkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar och stigande havsnivåer. Med sin långa kuststräcka är Blekinge extra känsligt för klimatförändringar.

Nu inleder Region Blekinge tillsammans med Blekinge tekniska högskola, BTH, ett samarbete med andra europeiska länder för att dra lärdom om hur man kan motverka klimatrelaterade risker.

Med hjälp av en digital kopia av Blekinge ska BTH testa hur olika klimatkatastrofer – som skyfall och skogsbränder – slår mot samhället.

– Blekinge är i dagsläget inte så långt framme med att jobba med nya sätt att möta klimatrelaterade risker, säger Erika Augustinsson, innovationsstrateg vid Region Blekinge.

Det EU-finansierade projektet som består av 56 partners startade i början av 2023 och ska pågå under fem år, där länsstyrelsen och Blekinges kommuner också ska delta.

Hör mer om hur Stumholmen i Karlskrona kan bli bättre rustat mot klimatrisker i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet