Foto: SVT/Arkiv

Blekinge museum får sälja fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna göra sig av med fastigheter med stort behov av underhåll för att förbättra sitt ekonomiska läge krävs en ändring av museets stadgar. Det har Kammarkollegiet nu sagt ja till.

Även om Blekinge Museums fastigheter inte orsakade minusresultatet 2020, beräknas de bli en ekonomisk utmaning framöver. Därför har en möjlig lösning varit att låta någon annan äga och förvalta byggnaderna, vilket SVT rapporterade om i mars. Ett hinder för detta har varit museets stadgar som slår fast ansvaret för fastigheterna.

Men efter ett beslut från Kammarkollegiet får museet ändra stadgarna, rapporterar Blekingeposten. Det är nu upp till styrelsen i Stiftelsen Blekinge Museum att fatta beslut om en eventuell försäljning av byggnaderna.

– Vi är glada att beslutet kommit så snabbt och vi ska nu inleda en process för att ta oss vidare. Men det är för tidigt att säga när en första affär kan vara klar, säger styrelsens ordförande Jesper Rehn (L).

Extern chefsrekrytering

Aktuella byggnader är båtvarvet i Saxemara, stugor i Wämöparken samt någon eller några av länsmuseets fastigheter på Trossö.

Huvudspåret är att låta kommunen som stiftare ta över ägandet.

Hur ett ägarskifte skulle påverka det ekonomiska miljontillskott museet fått just i syfte att underhålla fastigheterna är oklart. 

– En del av de pengarna använder vi redan nu, skulle det finnas pengar kvar får det i så fall regleras när affären slutförs, säger Jesper Rehn.

Parallellt pågår arbetet med att rekrytera en efterträdare till museichefen Marcus Sandekjer som lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet.

Här har museets styrelse nu beslutat att göra en extern rekrytering.

– Det är kutym när det gäller den här typen av jobb, kring det är styrelsen enig, säger Jesper Rehn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.