I videon berättar museichef Marcus Sandekjer mer om de digitala satsningar som gjorts, samt vilka ekonomiska konsekvenser coronaviruset medfört. Foto: SVT/Jennifer Alm

Blekinge museum satsar digitalt – med speed dating i världsarvet

Publicerad

För att möta coronakrisen satsar Blekinge museum digitalt – bland annat genom speed dating i världsarvet. Samtidigt slår pandemin hårt mot museets ekonomi.

– Vi räknar med en förlust på en miljon kronor, säger museichef Marcus Sandekjer.

Blekinge museum har hållit stängt sedan slutet av mars, med anledning av coronaviruset. I väntan på att kunna öppna upp för besökare igen, satsar museet på att nå ut digitalt.

– Vi gör allt från digitala utställningar till speed dating-filmer i världsarvet, med historiska personer från Karlskrona, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge.

Ekonomiska konsekvenser

I normala fall är sommaren den tid då länsmuseet tar betalt för inträde till museet. Även uthyrning av lokaler och guidningar faller bort.

– Vi vet inte hur sommaren kommer att bli, men just nu räknar vi med en förlust på cirka en miljon kronor.

Med anledning av att museet håller stängt har man fått korttidspermittera all helg- och sommarpersonal.

– Men vi hoppas kunna få in dem igen inför vår planerade öppning den 4 juli, säger Marcus Sandekjer.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.