Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför du ska bry dig om museerna i Sverige? Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer, förklarar. Foto: TT/SVT

Kris för museer i coronavirusets spår – har förlorat en miljard i intäkter

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla museer i Sverige håller stängt på grund av coronapandemin.
– Det finns flera museer som balanserar på ruinens brant, men det som är gemensamt är att alla museer har väldigt tufft ekonomiskt, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer som representerar stora delar av Museisverige.

– Vi ser att museerna drabbas hårt och snabbt. Man ska komma ihåg att besöksintäkterna är en liten del av intäkterna för ett museum. Vi har också många museer som hyr ut lokaler för olika event och vernissage, en intäktsmöjlighet som ryckts undan på grund av corona, säger Jeanette Gustafsdotter.

En miljard i uteblivna intäkter

Redan innan coronakrisen bröt ut led flera museer i Sverige av ekonomiska problem.

– Enligt en enkät till Sveriges Museers medlemschefer angav hälften av de svaranden att de har ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Fler än hälften svarar att de har dåliga möjligheter att bedriva en aktiv samlingsförvaltning, säger Jeanette Gustafsdotter.

Krisen har bara förvärrat problemen och många museer riskerar nu att göra stora förluster. Enligt Sveriges Museer rör det sig om förluster på ungefär en miljard kronor.

Många riskerar uppsägning

Att museerna led ekonomiskt redan innan krisen berörde även personalen. Inför 2020 planerade var tredje museum att varsla personal under året, enligt Länsmuseernas samarbetsråd. Utöver det som planerats kommer nu ytterligare 100 anställda att drabbas. Detta på grund av coronakrisen.

Länsmuseernas samarbetsråd har även räknat på det minskade antalet besökare till museerna.
 
– Länsmuseerna har cirka 4 miljoner årliga besökare. Står sig april månads besökssiffror året ut handlar det om ett totalt tapp på omkring 3 miljoner besökare som i sig leder till stora intäktsbortfall, skriver Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Ljus i tunneln

Det är inte bara mörker som kommer med coronapandemin. Digitaliseringen som verkligen tagit fart har tydligt visat vad museerna bär på.

– Vi har ett ställe där vi samlat samtliga Sveriges museers digitala utbud och om man går igenom det så ser man vilket fantastiskt samhällsskatt som museerna bär på. Vilken kunskap de har och hur viktig den är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet