Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En livslång Sverigekärlek, sval sommar och upptäckarlust, anledningarna är många till varför folk väljer att turista i Blekinge. Spela klippet för att få ta del av fler. Foto: Karin Karltun/SVT

Blekinge ser ut att gå mot turistrekord

Uppdaterad
Publicerad

En svag krona och värmebölja i Sydeuropa är några av anledningar till att allt fler internationella turisters blickar riktas mot norr istället för söder. Och nu ser det ut att bli så många att det kan bli rekord för besöksnäringen i Blekinge.

Medan de flesta svenskar förlägger sin semester i juli så sprids den ut lite mer i resten av Europa.

– De kan ofta ha semester lite senare så nu börjar den stora säsongen. Augusti brukar vara en stor turistmånad för tyskar till exempel, säger Fredrik Jenfjord, vd för Visit blekinge.

Tror på rekord

Just Tyskland är det land som de flesta av de internationella turisterna i Blekinge kommer från och med en svag svenska krona ser det ut som om många kommer att välja en semester i Sverige.

– Min bedömning är att det kommer fler internationella turister i år jämfört med föregående år, vi har goda möjligheter att slå rekord i gästnätter, säger Fredrik Jenfjord.

Svalkan lockar

Och det svala svenska sommaren är inget som skrämmer utan snarare lockar.

– Jag valde att komma hit för att det inte är så varmt här, säger Christine Weidemann som är på besök från den tyska huvudstaden Berlin.

Spela klippet för att höra fler internationella turister berätta om varför de valt att semestra i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.