Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Johansson presenterades på en presskonferens under måndagen. I höst tar han över som regiondirektör. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Blekinges nya regiondirektör – lämnar toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterades vem som tar över som regiondirektör i Blekinge – efter Peter Liljas avgång.

Anders Johansson, kommundirektör i Kristianstad, tar över uppdraget.

I september 2023 meddelade Peter Lilja att han lämnar sin post som regiondirektör – efter närmare 13 år. Nu har hans efterträdare utsetts och det blir Anders Johansson, kommundirektör i Kristianstad, som tar över ledarskapet.

Anders Johansson har förutom sitt nuvarande uppdrag även tidigare varit kommundirektör i Gislaved och Bollnäs.

– Att kombinera mina erfarenheter med den nya utmaningen att leda en region blir spännande, inte minst i Blekinge, säger han.

Hör vilka områden han vill fokusera på först – spela i klippet ovan

Tillträder i höst

Anders Johansson tillträder senast den 4 november och kommer då att veckopendla från Skåne. Fram till dess kommer Peter Lilja vara kvar på sin post.

– Det är mycket glädjande att Anders Johansson, med all den erfarenhet han besitter, vill vara med och leda Region Blekinge. Jag ser fram emot vårt samarbete, säger Robert Lindén (SD), regionstyrelsens ordförande.

Oppositionen är dock kritiska till anställningsavtalet. Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.