Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 2019 har region Blekinge betalat 6,5 miljoner kronor för åtta avgående chefer, spela klippet för att höra mer om kostnaderna vid chefsavgångar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Notan för chefskarusellen i Region Blekinge: 7,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Att den nyligen tillsatta sjukvårdsdirektören i Region Blekinge nu lämnar sin tjänst med tio månadslöner har väckt reaktioner hos såväl regionanställda som regioninvånare.

Det är inte första gången en chef lämnar med stora kostnader. SVT har kartlagt chefskaoset i Region Blekinge de senaste åren.

Hör mer i klippet ovan.

Bara ett halvår efter att Hanna Svensson tillträdde som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge, kom beskedet förra veckan att hon slutar med omedelbar verkan.

I dialog med regiondirektör Peter Lilja beslutades att Hanna Svensson slipper jobba under uppsägningstiden – men med bibehållen månadslön på 130 000 kronor. Lönen utbetalas till januari 2025 vilket innebär 1,3 miljoner kronor.

Uppgörelsen mötte starka reaktioner hos regionanställda som på intranätet delat med sig av sin kritik mot att Svensson fortsatt får lön – samtidigt som regionen står inför omfattande besparingar.

”Om de pengarna ändå inte skulle läggas i sparbössan finns det väl ungefär 5 000 andra medarbetare som skulle vara värda en extra peng” lyder en kommentar som SVT tagit del av.

SVT har sökt Hanna Svensson sedan beskedet kom utan framgång.

Närmare åtta miljoner kronor

Enligt en enkät gjord av facktidningen Chefen i fokus har Region Blekinge sedan 2019 betalat 6,5 miljoner kronor för totalt åtta chefer – några har tvingats lämna och köpts ut, andra har självmant valt att gå och fått avgångsvederlag.

När Hanna Svensson nu adderas till listan handlar det om närmare åtta miljoner som skattebetalarna i Blekinge får betala för chefskarusellen inom regionen.

– Det är inte bra för arbetsgivarvarumärket Region Blekinge, säger Christina Mattisson (S) som är oppositionsråd.

Ser över anställningsformer

Till följd av de stora avgångsvederlag som betalas ut i regionen kommer nu anställningsformerna för chefer att ses över, säger Peter Lilja.

– Vi tittar på om dagens tidsbegränsade chefsförordnaden ska ersättas av tillsvidareanställningar med överenskomna uppsägningstider. Det är mycket troligt att det blir så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.