Christina Mattisson (S) är starkt kritisk till hur det nya direktörsavtalet utformats. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Nya direktörsavtalet: Högre lön – och tjänstebil

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regiondirektören Anders Johansson får en lön på cirka 150 000 kronor i månaden – och en egen förmånsbil. Oppositionen är starkt kritiska till hur regionstyret hanterat rekryteringen.

Under större delen av rekryteringsprocessen har såväl styret som oppositionen kunnat enas. Men på slutet, när anställningsavtalet togs fram, har det skurit sig.

– Jag vill betona att vi är mycket glada över att Anders Johansson har rekryterats och vi välkomnar honom. Men regionstyrelsens ordförande har skött det här oprofessionellt, säger Christina Mattisson (S), oppositionsregionråd.

I avtalet framkommer att Anders Johansson kommer få cirka 150 000 kronor i månadslön – i 2024 års lönenivå – och en egen förmånsbil. Peter Lilja har i dag motsvarande 140 000 kronor i månadslön.

– Vi har i helgen efterfrågat hur avtalet skulle se ut och inte fått något svar. Och i dag lades det här fram på vårt bord som fullbordat faktum. Det är anmärkningsvärt agerat av ordföranden Robert Lindén (SD), och vi är starkt kritiska till det.

I avtalet är det dessutom inskrivet ett avgångsvederlag om 12 månadslöner om Anders Johansson skulle bli uppsagd.

Regionråd Sophia Ahlin (M) menar att hon inte haft anledning att ifrågasätta de förhandlingar som genomförts, främst av HR-direktören.

– Det stämmer att jag inte varit informerad om detaljerna i avtalet förrän det las fram till regionstyrelsen, men jag har heller inte efterfrågat några detaljer. Anställningsavtal är inte i huvudsak en politisk fråga, säger hon.

SVT Nyheter Blekinge har sökt regionstyrelseordförande Robert Lindén (SD) för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.