Efter attacken mot Svineri MC har motorcykelklubben lagt ner sin verksamhet.

Blekingebo hjärna bakom MC-attack

Publicerad

I början av nästa vecka inleds rättegången mot de 19 män som står åtalade för attacken mot Svineri MC i början av maj i år. En av de åtalade är en Blekingebo.

Det har snart gått fem månader sedan minst 19 män gick till våldsam attack mot Svineri MC:s klubblokal i Smedby utanför Kalmar. Attacken skedde i början av maj då klubbmedlemmarna hade vårfest med sina familjer. Både kvinnor och barn närvarade därför under Hells Angels brutala attack.

På tisdag nästa vecka inleds rättegången och bland de 19 män som är åtalade finns en 40-årig man från Blekinge.

– Vi har lagt över 9000 timmar bara  i ren utredning på det här ärendet och där ingår bland annat att söka efter spår längs vägar efter bevismaterial. Och när vi gick igenom sopptunnorna på Väntorps rastplats så hittade vi en handskriven karta som var sönderriven i bitar och på denna karta har vi hittat blekingebons fingeravtryck, säger Lina Isaksson Funke på polismyndigheten Kalmar län.

Den upphittade kartan ger en utförlig vägbeskrivning på vägen till Svineri MC:s klubblokal och det är nu det bevismaterial som kan fälla blekingebon.

Känd av Blekigepolisen

Hur stor roll den åtalade 40-åringen haft i attacken, är enligt polis och åklagare svårbedömt. Mannen är dock känd av Blekingepolisen då han har en central roll i mc-klubben Red and White Crew, vilket är en undergrupp till Hells Angels i Blekinge. Han har dessutom figurerat i utredningen kring mordet av den lokala ledaren för MC-klubben Outlaws i Blekinge, som skedde i mars i år och nyligen åtalades han också för misshandel.

Blekingebon riskerar nu fängelse för medhjälp till grovt rån, grov misshandel och grov skadegörelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.