Rivningsarbete med asbest är miljö- och hälsofarligt. Foto: SVT

Blekingeföretag får kritik för asbestsanering utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Blekingeföretaget utförde rivningsarbete i en byggnad som innehåll asbest. Men tillståndet var utfärdat på ett annat företag. Arbetsmiljöverket kritiserar nu slarvet på flera punkter.

Eftersom asbest orsakar en rad lungsjukdomar, till exempel lungcancer, är reglerna kring hanteringen väldigt omfattande. Men när Blekingeföretaget i början av maj gjorde en byggsanering blev de påkomna av Arbetsmiljöverket med att sakna tillstånd.

Får inte ha skägg

Personalen hade heller inte tillgång till de andningsskydd som krävs. De andningsskydd som ändå användes var inte tillräckligt kvalitetskontrollerade i förväg.

En av de anställda saknade också giltiga intyg för att utföra det farliga arbetet. En av de anställda hade även helskägg, vilket inte är förenligt med att arbeta med asbest.

Fick bakläxa

Företaget får även bakläxa för att sakna tillräckliga instruktioner till personalen för arbete med asbest. Inspektionen visade också att det miljöfarliga avfallet saknade varningsskyltar.

Nu måste företaget skärpa sina rutiner och skaffa tillstånd, intyg och bättre skydd för att leva upp till kraven. Om inte felen rättas till riskerar företaget både böter och förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.