Roxtecs huvudkontor i Karlskrona. Foto: SVT

Blekingeföretag i krisläge efter coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick Blekinge sitt första konstaterade fall av coronasmitta. Och flera företag påverkas hårt av virusets spridning och den oro som följer, även i Blekinge där till exempel kabeltätningsföretaget Roxtec har aktiverat sin krishanteringsgrupp.

– Vi arbetar intensivt för att stötta våra dotterbolag, säger Annette Birgerson, marknadskommunikationschef.

Över 400 personer i Sverige har nu konstaterats smittade av det nya coronaviruset, covid19. I virusets spår har flera starka åtgärder vidtagits, främst i Kina och Italien, vilket påverkar såväl världsekonomin som lokala företag.

– Vi har aktiverat vår krishanteringsgrupp. I första hand handlar arbetet om omsorgen av våra medarbetare. Vi har en mycket resintensiv verksamhet, så att sedan förra veckan har vi internationellt resestopp och stopp för internationella besök till vårt huvudkontor i Karlskrona, säger Annette Birgerson, marknadskommunikationschef på Roxtec.

Corona i Blekinge

Kabeltätningsföretaget har dotterbolag i Kina, och flera affärskontakter med landet.

– Hela landet har i princip varit nerstängt under ett antal veckor, så därmed har vi en lägre orderingång från Kina under februari. I övrigt är det för tidigt att se vilka konsekvenser det kan bli.

”Hanterar med stor försiktighet”

Samtidigt finns det företag som börjar se en ljusning. Volvo Cars i Olofström är ett av dem.

– Vi ser nu att det går att rätt håll i Kina, vi har kunnat starta upp två av våra fabriker och resterande bör komma igång inom kort, säger Stefan Elfström presstalesperson på Volvo cars.

På NKT i Karlskrona har påverkan däremot inte varit särskilt stor, enligt platschefen, men man följer utvecklingen.

– De underleverantörer vi har i Italien jobbar fortfarande, men vi vill förbereda oss på vad som kanske komma skall. Vi har egna medarbetare som sitter i Italien och vi har även aktiva siter i Italien som vi hanterar med stor försiktighet, säger Claes Westerlind, platschef på NKT i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet