Blekinges idrottsföreningar har minskat sin träningstid med 30 procent våren 2021 jämfört med våren 2019. Hör länets distriktsidrottschef Mathias Roos om idrottstappet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Blekingeidrotten hårdast drabbad under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Idrottandet i Blekinge drabbades hårdast i landet under pandemin.

Var tredje deltagartimme försvann, visar nya siffror från RF-SISU.

Sammanställningen från landets idrottsklubbar visar att Blekinge gick från 473 890 timmar till 331 010 timmar mellan våren 2019 och våren 2021. En skillnad på 142 880 timmar.

Det motsvarar en minskning med 30 procent, vilket är högsta siffran i landet.

– Det har varit en jättestor kris under pandemin, säger Mathias Roos, distriktsidrottschef på RF-SISU i Blekinge. Det handlar om väldigt mycket tid ur ett Blekingeperspektiv. 

Analys av orsakerna

En bidragande orsak till att siffrorna ser ut som det gör i Blekinge är att två av länets fem kommuner, Sölvesborg och Ronneby, tolkade restriktionerna snävare än andra kommuner i länet och landet.

Nu väntar en djupanalys av det som hänt och förhoppningen är en klar bild över om det var rätt eller fel med restriktionerna som påverkade idrotten. 

– Det som jag tror är viktigast är att vi slipper gissa, för det blir väldigt snabbt väldigt mycket åsikter, säger Mathias Roos. 

Hör mer av Mathias Roos reflektioner kring idrottstappet i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.