Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Bromée (M), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur i Ronneby kommun, berätta om varför sanktionstrappan införs i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Ronneby inför sanktionstrappa mot idrottsklubbar

Publicerad

För en vecka sedan beslutade Ronneby att införa en sanktionstrappa mot idrottsklubbar som inte följer kommunens restriktioner gällande senioridrott. Det efter att man upplevt problem, en problematik som inga andra kommuner i länet upplever.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sedan en tid tillbaka okej att träna även för seniorlag. Enligt Riksidrottsförbundet ska träningarna inte heller räknas som en allmän sammankomst. Men trots det råder det delade meningar om hur restriktionerna ska tolkas.

– I den tolkning vi har gjort av restriktionerna så får man vara åtta spelare per planhalva. Vi baserar det på det som regeringen och Folkhälsomyndigheten har sagt, säger Anders Bromée (M), som är ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur i Ronneby kommun.

Olika tolkningar av restriktionerna

Hur restriktionerna tolkas skiljer sig mellan de olika kommunerna i Blekinge, i Karlskrona får man exempelvis vara 30 personer per planhalva. En skillnad som gör att beroende på vilken kommun ett lag kommer ifrån kan man träna på olika sätt.

– Olika kommuner tolkar det på olika sätt. Men vi har försökt hitta en medelväg som både är rimlig ur idrottssynpunkt men även pandemisynpunkt, säger Anders Bromée.

Inför sanktionstrappa

Alla kommuner utom Ronneby upplever att samarbetet mellan kommun och klubb funkar bra och att föreningarna följer restriktionerna. För att komma till bukt med problemet i Ronneby beslutade man därför förra veckan att införa en sanktionstrappa.

– Det kommer gå till som så att om man missköter sig så får man en varning. Om man inte har rättat till problemet inom 14 dagar får man då istället en avstängning som innebär att man inte får träna, berättar Anders Bromée.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet