Patrik Lundberg. Foto: Anna Wahlgren/TT

Blekingejournalist nominerad till Stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset. I kategorin Årets röst nominerades Blekinge-sonen Patrik Lundberg för sin Expressen-krönika om sin mammas uppväxt i det svenska klassamhället.

Priserna delas ut i fem olika kategorier: årets röst, årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare och Lukas Bonniers stora journalistpris. Och i just kategorin årets röst har Patrik Lundberg, från Sölvesborg, nominerats för en krönika om hans mor.

Historien om mammas lidande bär många namn inspirerades av Édouard Louis roman Vem dödade min far, fast om det svenska klassamhället.

– Jag läste mycket statistik. Trots att jag är kolumnist försöker jag jobba som alla andra reportrar. Jag hittade rapporter från SCB om att arbetarkvinnor lever kortare än medelklasskvinnor och att klyftan blir större, och det tyckte jag var konstigt. Jag började gräva i min mammas historia och då blev det den här texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.