Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Världens sämsta indier” nomineras till journalistpris Foto: Charlotta Friborg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flera SVT-nomineringar till Stora journalistpriset

Publicerad

I dag avslöjades vilka som är nominerade till Stora journalistpriset 2019. SVT nomineras i kategorin Årets berättare för dokumentären ”Branden”, i Årets förnyare för programmet ”Världens sämsta indier” och i Årets avslöjande för Uppdrag gransknings ”Swedbank och penningtvätten” samt ”FN och mörkläggningen”.

Nu står det klart vilka som är nominerade till Stora journalistpriset 2019. SVT nominerades i tre kategorier – för fyra program.

SVT:s Marcos Hellberg, Lisa Jonsson, Jonas Steken Magnusson och Kenny Adersjö nomineras till Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för dokumentärserien ”Branden”. Juryns motivering: ”Genom enastående intervjuer och välfunna detaljer avtäcker de nya nyanser i en svensk katastrof, diskoteksbranden i Göteborg”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dokumentärserie om diskoteksbranden nominerad till journalistpris

SVT:s korrespondent Malin Mendel nomineras i kategorin Årets förnyare för programmet ”Världens sämsta indier”. Juryns nominering: ”Med humor och kunskap förnyar hon en traditionell genre. Människor blir synliga i en myllrande vardag i en annan del av världen”.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Världens sämsta indier” nomineras till journalistpris Foto: Charlotta Friborg/SVT

Dubbla nomineringar för avslöjanden

I Årets avslöjande nomineras Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö och Linda Larsson Kakuli från SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter för ”Swedbank och penningtvätten”. Juryns motivering: ”De gör rent hus med banken som var tvättomat för aktörer högst upp i den kriminella näringskedjan”.

Axel Gordh Humlesjö nomineras för ytterligare ett avslöjande tillsammans med Ali Fegan. Det handlar om Uppdrag gransknings ”FN och mörkläggningen”. Juryns motivering: ”Ett avslöjande i världsklass som visar hur FN prioriterade diplomati före sanning efter morden på sina egna experter”.

– Det har varit ett fantastiskt år och vi har redan fått ett par priser för den här FN-grejen. Men det har varit svårt att fira för det är ett så brutalt sammanhang. Men nu har jag bestämt mig för att fira, säger Axel Gordh Humlesjö.

Delats ut sedan 1966

Det prestigefulla Stora journalistpriset har delats ut årligen sedan 1966. Syftet är att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Stora journalistpriset delas ut i sammanlagt fem kategorier: årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst samt Lukas Bonniers stora journalistpris. Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

Vem som tilldelas Lukas Bonniers stora journalistpris presenteras först under prisutdelningen som sker den 21 november i Bonniers konsthall.

Här är hela listan på de nominerade till Stora journalistpriset 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer