Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är förödande”. Hör Christina Mattisson (S) och Robert Lindén (SD) om Blekinges befolkningstapp. Foto: Region Blekinge och SVT

Blekinges befolkning minskar: ”Det är förödande”

Publicerad

Hittills i år har blekingarna blivit 488 personer färre. De nya siffrorna visar att befolkningstappet som pågår sedan flera år nu blir värre.

Blekinge har sedan tidigare en minskande befolkning och de senaste siffrorna från SCB visar ingen ändring på det. Fler dör än föds i länet och fler flyttar härifrån än som flyttar hit.

Den senaste befolkningsstatistiken presenterades den 8 december och gäller oktober. Blekingarna var då 488 personer färre jämfört med i slutet av förra året. Alla kommuner i Blekinge tappar invånare.

Allvarlig situation

Både Region Blekinges styre och den politiska oppositionen är överens om att det är en allvarlig situation som skapar problem och som måste brytas. Ett av problemen de pekar på är att en minskande befolkning gör att länets växande företag inte hittar rätt arbetskraft.

– Det är förödande och i förlängningen klarar vi inte välfärden, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

– I och med att vi tappar befolkning så försvinner skatteintäkter och vi behöver alla skatteintäkter, säger regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD).

Vill se krafttag

Men oppositionen menar att styret inte gör tillräckligt för att åtgärda problemet.

– Det måste bli verkstad med hög hastighet, säger Christina Mattisson.

Styret däremot menar att de fortsätter de strävanden att försöka vända trenden som tidigare styren påbörjat.

– Det finns en plan. Till exempel har vi ett projekt som heter Live in Blekinge, som ska marknadsföra hela regionen och locka till inflyttning, säger Robert Lindén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blekinge är fantastiskt att bo i”, säger Magnus Helge, Rödeby. ”Vi flyttade hem från Stockholm”, säger Maj-Lis och Felicia Palmgren, Senoren. Hör några blekingar om varför de tror befolkningen minskar. Foto: SVT

Befolkningsminskning i blekinge

Karlshamn: 32 034 (-182)

Karlskrona: 66 591 (-91)

Olofström: 13 093 (-66)

Ronneby: 29 067 (-102)

Sölvesborg: 17 467 (-47)

Blekinge: 158 252 (-488)

Befolkningssiffran gäller oktober 2023, jämfört med december 2022.

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.