Tommy Thayer, Paul Stanley, Eric Singer och Gene Simmons. Foto: TT

”Bloddreglande” och linbanor på Sweden Rock

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborg gör sig redo för hårdrock. När publiken ser Kiss, Def Leppard och Ritchie Blackmore's Rainbow på Sweden Rock kan de vänta sig lite mer bekvämlighet – och en tåligare scen.

Redan i fredags började de första campinggästerna närma sig Norje i Sölvesborg där Sweden Rock som vanligt äger rum. Scenerna är på plats, matvagnarna likaså. Väderprognosen – helt okej, toaletter – fler än förra året. Dessutom har barområdet utvidgats.

Biljetterna till festivalen är sedan länge slutsålda och festivalen räknar med 35 000 besökare per dag. Årets största scen är tåligare än tidigare år – 80 ton utrustning ska kunna hänga från taket, i stället för förra årets 50 ton.

-Senast Kiss var här var det på gränsen att vår scen klarade det. Nu har vi en ny scen som klarar 80 ton, vilket var tur för att Kiss kom med en högre vikt på sin rider, säger Martin Forssman, bokningsansvarig och vice vd för festivalen.

Tipset: Arabisk metal

Det legendariska rockbandet är ute på sin avskedsturné. Forssman vill inte avslöja exakt vad showen kommer att innehålla, men ger några hintar.

-De klassiska delarna av en Kiss-show kommer att vara med, linbaneåkning, bloddreglande och upphissning i taket. Sedan blir det en hel del nya grejer också. Det ska handla mycket om skärmar på scenen, säger Martin Forssman.

Men det finns även lite fler, inte riktigt lika kända rockband, som den bokningsansvarige vill tipsa om.

-Jag tycker att det ska bli kul med ett amerikansk metalband som heter Jag Panzer, som har spelat sedan 80-talet men inte varit i Sverige tidigare, säger Martin Forssman och tillägger:

-Sedan finns det ett band från Tunisien som spelar metal med inslag av folkmusik och arabisk musik, Myrath.

”Bita på naglarna”

Under förra året höjde festivalen sin besökskapacitet till 35 000 personer per dag i och med att Iron Maiden var bokade. När årets festival är slutförd börjar arbetet med nästa upplaga, och de hoppas att intresset förblir lika stort.

-2020 kommer vi att sitta och bita på naglarna och hoppas på det bästa. Det har gått bra i många år men vi tar ingenting förgivet, säger Forssman.

TT: Hur ser du på återväxten, kommer ni att locka fler ungdomar i framtiden?

-Sweden Rock startade 1992 och då fick vi kritik av journalister för att vara en festival med och för gubbar, och att det var hög snittålder. Jag kan tänka mig att snittet låg på 30–35 då, och nu har vi en snittålder på strax över 40. Publiken har blivit äldre, men det sker även ny rekrytering, svarar Forssman

Fröet till Sweden Rock såddes 1992, när Sommarfestivalen i Olofström drog i gång. Då spelade bland andra Nazareth och Wishbone Ash.

Året därpå flyttade festivalen till Karlshamn, och bytte namn till Karlshamn Rock Festival. Under åren som festivalen var i gång blev den en mer renodlad rockfestival.

1998 flyttade festivalen till Sölvesborgs kommun, och året därpå bytte festivalen namn till Sweden Rock Festival.

I år väntas 35 000 personer besöka festivalen per dag. Den här gången spelar bland andra Kiss, Def Leppard och Ritchie Blackmore's Rainbow, ZZ Top, Slayer, Tenacious D och Disturbed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet