Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Andreas Andersson berätta om telefonsamtalet om olyckan i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Bonden Andreas räddade Tarzan – ”bärgade” hästen med teleskoplastare

Publicerad

Lantbrukaren Andreas Andersson blev en hjälte när han förra söndagen hjälpte till i räddningsinsatsen för hästen Tarzan.

Med en teleskoplastare kunde han lyfta upp det nästan 500 kilo tunga djuret från träbron som han fastnat i.

Under en ridtur halkade hästen Tarzan till och blev fast ena bakbenet i en träbro över Listerbyån vid Ålycke i Johannishus.

Fem personer från räddningstjänsten kallades till platsen, tillsammans med en veterinär och några personer från ett närliggande ridhus som hjälpte till.

Störst roll under räddningsinsatsen spelade lantbrukaren Andreas Andersson.

– De ringde in mig och för mig var det självklart att ställa upp. Kan man hjälpa till så ska man hjälpa till, säger han.

”Nu får jag inte misslyckas”

Med en teleskoplastare fick Andreas Andersson uppdraget att lyfta upp Tarzan medan personer från räddningstjänsten sågade bort delar av plankorna i bron för att få loss hans bakben.

– Jag tänkte att: Nu får jag inte misslyckas, det kan gå väldigt fel om det går för fort. Det är första gången jag ”bärgar” en häst.

Jenny Jansson var räddningsledare på plats. Hon berättar att den här typen av räddningsinsatser är ovanliga och bara sker några gånger om året.

Lantbrukare ofta till stor hjälp

Hon berättar också att lantbrukare och/eller djurets ägare ofta är till stor hjälp.

– De känner djuret och vi har inte alltid den utrustning som behövs för alla djur eller kommer fram med våra fordon, säger hon.

Hör Andreas Andersson berätta om insatsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.