För 4 300 kronor i månaden går det enligt annonsen att hyra ett rum på 13 kvadratmeter ombord på Studentbåten i Karlskrona. Foto: Skärmdump/SVT

Bostadsannons sprids på nätet – ombord på olaglig studentbåt

Uppdaterad
Publicerad

Studentbåten i Karlskrona har sedan 2020 legat vid Hattholmen utan ha rätt till det. De sista hyresgästerna flyttade ut förra året och båten har sedan dess varit avspärrad vid kajen.

Ändå delas fortfarande bostadsannonser om lediga rum ombord.

Sedan båtens bygglov aldrig förlängdes efter att det gått ut för tre år sedan, har båten klassats som ett svartbygge.

Trots avsaknad om rätt att ligga kvar vid kajen fortsatte hyresvärden Christian Carlsson att hyra ut rum ombord. Men under 2022 flyttade de sista boende ut och båten spärrades av för obehöriga.

Studentbåten i Karlskrona

”Rum på 13 kvadratmeter”

I en facebookgrupp där boende sökes i Karlskrona har en länk delats av en bostadssida, som leder till en annons om lediga rum på Studentbåten. För 4 300 kronor i månaden går det enligt annonsen att hyra ett rum på 13 kvadratmeter ombord på fartyget.

Christian Carlsson är ovetande om annonsen och känner inte till varför den fortfarande sprids i sociala medier.

– Nix, ingen aning, skriver han till SVT.

SVT söker bostadssidan för en kommentar

Fransmannen Othman Waeterloos var en av de sista hyresgästerna att bo ombord på Studentbåten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fransmannen Othman Waeterloos var en av de sista som flyttade in på Studentbåten i Karlskrona. Han hann bo där knappt fem månader innan han tvingades hitta nytt boende snabbt. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet