Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fransmannen Othman Waeterloos var en av de sista som flyttade in på Studentbåten i Karlskrona. Han hann bo där knappt fem månader innan han tvingades hitta nytt boende snabbt. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

En av båtens sista hyresgäster – bodde ombord fem månader

Uppdaterad
Publicerad

Fransmannen Othman Waeterloos var en av de sista att flytta in på Studentbåten i Karlskrona, så sent som för fem månader sedan – trots att fartyget bryter mot plan- och bygglagen. Men vistelsen blev inte långvarig.

– Jag fick en månad på mig att försöka hitta nytt boende, då blev jag väldigt rädd.

Enligt Othman ska hyresvärden ha berättat för honom att båten snart kunde bli borttvingad, men hur snart det skulle innebära kunde fransmannen aldrig kunna gissa.

– Jag skulle bo där så kort tid, så jag tänkte att det kommer inte hinna drabba mig. ”Snart” räknade jag inom typ två år, säger Othman.

Studentbåten i Karlskrona

”Blev väldigt rädd”

En vecka efter att båtägaren Christian Carlsson hade nåtts av mark- och miljööverdomstolens nekande beslut, informerade han de sista hyresgästerna ombord via mejl att de nu tvingas flytta från båten.

I mejlet hänvisade Christian Carlsson hyresgästerna till SVT:s reportage där Karlskrona kommun berättar att de boende ska kunna hitta nya bostäder med omedelbar verkan.

Men för Othman Waeterloos visade det sig bli svårt då de flesta hyresvärdar vill hyra ut minst tre månader, och så länge skulle han inte vara kvar i Karlskrona. Han kom hit för att jobba en period och nu i slutet av juni är det dags att åka hem till Frankrike igen. 

– När jag läste båtägarens mejl blev jag väldigt rädd, för då hade jag bara en månad på mig att hitta nytt boende. Jag trodde jag skulle ha tre månader på mig som det stod i kontraktet, men så blev det inte.

Hade ingenstans att sova

Varför valde du att bo ombord även om du visste att båten skulle bort?

– I det läget kände jag att det var mitt bästa alternativ för jag hade ingenstans att sova. Allt har fungerat bra förutom kommunikationen, tycker jag. Jag hade varit i en bättre sits nu om jag hade förstått läget.

Sedan förra veckan bor nu Othman sista tiden i Karlskrona på ett motell. Hör honom berätta mer om hans situation i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet