De studenter som bor kvar på Studentbåten i Karlskrona, har inte längre rätt att bo där. De har möjlighet till nya bostäder. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Erbjöds nya bostäder – men flera studenter bor kvar på båten

Publicerad

Egentligen skulle studentbåten Karlskrona varit tömd på hyresgäster eftersom det tillfälliga bygglovet löpte ut i årsskiftet. 

Men trots att kommunen erbjudit samtliga studenter på båten nya bostäder har några valt att stanna kvar ombord.

Liliann Bjerström Lidén är näringslivsutvecklingsstrateg i Karlskrona kommun och har varit inkopplad i frågan om Studentbåten sedan starten. 2015 introducerade båtägaren Christian Karlsson idén om att placera fartyget Hansa i stan som ett studentboende och vandrarhem.  

Redan då var hon samordnare mellan Blekinge Tekniska Högskola och Blekinge Studentkår, med fokus på att så många studenter som möjligt ska vilja stanna kvar i Karlskrona efter utbildningen.  

Studentbåten i Karlskrona

Klassas som svartbygge

Studentbostäder var en bristvara när båten kom.  

– Då var vi väldigt positiva till en ny spännande lösning på bostadsfrågan, säger Liliann Bjerström Lidén.  

När miljö- och samhällsbyggnadsnämnden inte förlängde det tillfälliga bygglovet, fick hon ansvaret att se över bostadssituationen för de studenter som skulle behöva flytta. Sedan årsskiftet klassas som ett svartbygge, eftersom bygglov saknas.

– Det visade sig att flera fastighetsägare och bolag i stan kunde erbjuda boende med omedelbar verkan till studenterna, säger Liliann Bjerström Lidén.

Bor kvar studenter

Trots det har flera studenter valt att bo kvar i båten trots att boendet är ett svartbygge som bryter mot bygglagen.

I klippet berättar Liliann Bjerström Lidén om vad de kvarboende studenterna ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet