Karlskrona kommun beslutade att Studentbåten skulle bort. Men än är den kvar och ägaren planerar inte att flytta den i första taget. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Studentbåtens ägare och kommunen i fortsatt kamp

Publicerad

Sedan årsskiftet har studentbåten i Karlskrona inte längre något bygglov men nyligen ansökte båtägaren om ett nytt bygglov.

Men kommunen vill ha bort båten i god tid innan planerna för stadsdelen Hattholmen börjar ta form.

Hattholmen är tänkt härbärgera studentbostäder, äldreboenden och skolor. Under tiden som saneringen av området väntas pågå anses det vara ett olämpligt område att bo i.

– Som det ser ut nu ser detta ut att bli en process med ägaren till båten. Hade vi förlängt det här avtalet hade kanske inte kommunen kunnat utveckla Hattholmen. Så det är viktigt att båten kommer bort så fort som möjligt, säger Carl-Göran Svensson (M), andre vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Studentbåten i Karlskrona

Har lämnat in en ny bygglovsansökan

Ägaren till båten, Christian Karlsson, tycker att nämnden gjort fel juridiskt när den tog beslutet om att avslå hans ansökan om förlängt bygglov. 

– Det har inte gått riktigt till. Därför har jag lämnat in en ny ansökan nu och vill att de ska behandla den på ett riktigt sätt, säger han.

Men det anser Carl-Göran Svensson att nämnden har gjort.

– Det är ett politiskt beslut som är hundraprocentigt, i full enighet i nämnden. Och avtalet med hamnen är uppsagt. Då får man faktiskt rätta sig efter det.

På nästa sammanträde

Christian Karlssons nya ansökan kommer att behandlas av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid nästa sammanträde, den 28 januari. Kommunen har beslutat att låta ägaren få till mars månad på sig att bogsera bort båten, med anledning av väderförhållandena.

Christian Karlsson riskerar att betala ett vite på upp emot 75 000 kronor, för att båten fortfarande är bebodd.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet