Båten M/S Hansa i Oljehamnen i Karlskrona har varit ett boende för studenter sedan 2016. När bygglovet nu löpt ut vill Moderaterna att båten ska bort. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter år av kritik – nu ska Studentbåtens öde avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Om Studentbåten i Karlskrona är ett lämpligt boende eller inte har diskuterats sedan den placerades i Oljehamnen. I dag ska kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd avgöra om båtens tillfälliga bygglov förlängs eller inte. Moderaterna i Karlskrona vill ha bort båten och kommer att rösta nej till bygglovet.

Trots att nämndens andra vice ordförande, Carl-Göran Svensson (M), inte varit ombord på båten själv, är han övertygad om att den inte håller den kvalitet som studenterna i Karlskrona borde få.

– Jag skulle inte vilja att mina barn skulle bo här. Jag skulle bli förvånad om bygglovet förlängs på torsdag, säger han.

Studentbåten i Karlskrona
Carl-Göran Svensson (M) Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Ägaren: ”Hoppas kommunen håller vad de lovat”

Båten har från start kritiserats som boende för att det har varit dålig luft och hygien. Men sedan en tid tillbaka har båten bland annat inretts med ett nytt ventilationssystem och dörren har fått portkod, efter att flera oinbjudna gäster tagit sig in under åren.

Christian Karlsson, som haft sin båt M/S Hansa i Karlskrona sedan 2015, menar att han har blivit lovad av Karlskrona kommun ett permanent tillstånd. Hittills har båten legat i Oljehamnen på ett tillfälligt bygglov – som nu har löpt ut.

Karlsson menar att han borde få vara kvar eftersom alla krav ska ha uppfyllts ombord. Om inte i Oljehamnen så någon annanstans i staden.

– Jag hoppas att kommunen står för sitt ord och håller vad de lovat. Jag är ju helt i kommunens händer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet