Lars Tengryd i Ronneby får rätt av Peter Eriksson (MP), bostadsminister. Foto: Privat/TT

Bostadsministern ger fastighetsägare rätt

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fastighetsägare i Ronneby väntas få regeringens stöd, när det fattas beslut i deras bygglovsärenden på torsdag. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) menar att Försvarsmaktens krav inte får gå före fastighetsägarnas.

Det handlar om fyra fastigheter i Saxemara, Långkärra och Sjöhaga i Ronneby kommun, där fastighetsägarna har fått avslag på sin bygglovsansökan av länsstyrelsen, efter att försvarsmakten har överklagat. Anledningen till överklagan var att Försvarsmakten menade att bullernivåerna från F17 kan störa fastighetsägarna, vilket kan leda till begränsningar i Försvarsmaktens arbete.

”Föreslår bygglov”

Men nu tyder allt på att regeringen kommer tillåta att det byggs på fastigheterna.

– Jag kommer att föreslå att de fyra fastigheterna får bygglov. Min uppfattning är att det inte kommer innebära någon påtaglig begränsning för Försvarsmakten, och därför tycker vi att det finns andra intressen som måste få gå före, som att landsbygden ska kunna leva, säger Peter Eriksson (MP), bostadsminister.

För fastighetsägarna blir det väntade beslutet från regeringen välkommet. Lars Tengryd har fått vänta i tre år på att kunna flytta till Ronnebys skärgård.

– Om vi får rätt känns det skönt, men då undrar jag också varför det ska ta sådan tid. Det är terror mot den drabbade att gå tre år och vänta och inte få besked. Det är omänskligt, säger han.

”Mycket pengar som rinner ut”

Även Lars Sager, som äger en av tomterna i Saxemara, hoppas att beslutet ska röstas igenom.

– Det har blivit rätt jobbigt och det är rätt mycket pengar som rinner ut i ingenting, så det är väldigt intressant för oss att få bygglov. Får vi det är det bara att trycka på knappen, och så bygger vi huset. Jag har redan förberett en del, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.